Vanliga frågor om Kombucha

Finns det risker att dricka Kombucha?

“Det finns några risker som är relativt sällsynta. Om du använder immunsuppressorer kan det undertrycka ditt immunsystem. Det finns en chans att utveckla gastrotoxicitet, mjölksyraacidos och uppblåsthet. Många av dessa symtom kommer från att dricka en större mängd än vad som rekommenderas”

BLIR KOMBUCHA DÅLIG?

Den blir aldrig dålig. Den blir bara surare och surare, och börjar likna mer vinäger. Flera månader eller till och med år är den okej att dricka, eller använda som vinäger i matlagningen. Syrorna som de har bildat, de är ju kvar, och skyddar mot att vätskan blir dålig eller möglar. Som vinäger.

HUR MYCKET Ska du dricka?

“Eftersom kombucha är en starkt utrensande dryck rekommenderas till början en mindre mängd intag per dag (ca 100–250 ml), för en ovan kombucha-drickare . För var vecka därefter kan mängden dubbleras upp till det dagliga intag man önskar. Var uppmärksam på för snabbt avgiftande effekter såsom huvudvärk eller lös mage”

UNDER VILKA VILLKOR Ska du undvika att dricka KOMBUCHA?

“Individer som är gravida och ammar bör undvika det. Individer som har njursjukdom eller leversjukdom bör undvika det. Alla med ett nedsatt immunförsvar bör undvika det. De med en historia av alkoholism bör undvika det. Små barn bör också undvika det”

Vad händer om du dricker för mycket?

“Om du dricker för mycket kan du bli uppsvälld. Dina sockernivåer kan stiga. Andra gastrointestinala problem kan uppstå. Det kan också höja ditt blodtryck. Drick alltid den rekommenderade mängden”

VAD ORSAKER DET TUNNA GELATINÖSA LAGRET?

“Det gelatinösa skiktet är bakterierna och jästskiktet som är nyckeln till de probiotiska effekterna. Bakterierna och jästen har en skördetröska på ett sätt som kallas SCOBY som står för symbiotisk kultur av bakterier och jäst. SCOBY är helt säkert att dricka och är nyckeln till de probiotiska fördelarna som Kombucha är känd för”

ALKOHOL MYTEN

Det finns en myt om att kombucha har alkohol i sig. Helt fel. Det verkar dock svårt att ”avliva” denna myt. Kanske till viss del för att kombucha kan smaka jäst, som folk misstolkar som alkoholsmak, till viss del att man kan uppleva niacin-reaktioner (vitamin B3) när man dricker i början, vilket folk misstolkar som "alkoholpåverkan" och till viss del för att det inte går att använda vanliga alkohol-mätare när man druckit kombucha, för då ger dom utslag (en kort stund, typ som munvatten, max 5-10 minuter efteråt som jag förstått). Och ja, det gäller också den typen av alkoholmätare som polisen använder. Orsaken är att dessa alkoholmätare misstolkar kombuchans organiska syror och därför ger falska utslag.

Kombucha ligger i snitt under 0,2% alkohol.

MEN (den viktigaste poängen i detta); sen är det väldigt viktigt att man skiljer på naturligt förekommande alkoholer och det som är den alkohol som människor vanligen är "rädd" för. Alla naturliga livsmedel som innehåller lättillgänglig energi och tillgång till jästsvampar innehåller naturliga och mycket långa nivåer av alkohol. Det har visat sig att sådan alkohol också är nyttig för kroppen! Inte så konstigt kanske, med tanke på att fermenterade livsmedel är en del av den kost som vi människor utvecklats i symbios med.  

Det gäller alltså alla frukter/bär. Och när man "juicar" dom så blir det automatiskt mycket högre halter alkohol, naturligt. Tipset är att all juice du någonsin druckit har haft högre alkoholhalt än någon kombucha du någonsin druckit eller kommer att dricka. =) OCH den naturligt förekommande alkoholen verkar inte alls på kroppen på det sätt som den alkohol du troligen tänker på i det här fallet.

Hur mycket alkohol innehåller kombucha ?
Nästan ingenting. :-) Kombucha jäser nämligen inte, den fermenterar och jäser samtidigt. Det gör att kombucha har en inbyggd automatisk alkoholregulator. Så fort jästen bildar en etanolmolekyl (alltså alkohol) så kommer en bakterie och äter upp den alkoholmolekylen och omvandlar den till en organisk syra (och lite cellulosa, som blir ytkulturen/"svampen").
Labtester visar att kombucha har något mindre alkohol än apelsinjuice som du köper på affären, eller surkål, oliver och andra syrade livsmedel. Även julmust ligger lite högre i alkoholhalt än kombucha.

.